5.06.2020

fasola jaś w sosie pomidorowym, prosta i smaczna...

Składniki:

fasola jaś ziarna 50 dag, woda do gotowania 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka

pomidory dojrzałe 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 2 łyżki, olej rzepakowy 10 łyżek, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, sól, pieprz do smaku


Fasolę jaś moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut.

Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.

Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.

Do sosu wlać z szybkowara ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego - fasolka jasie jest bardzo często u nas gotowana w różnych wersjach smakowych, bardzo lubimy ido ziemniaków i do pieczywa.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!