12.06.2020

domowa owocowa marmolada...

Składniki:

śliwki dojrzałe 2,5 kg, jabłka 1,5 kg, gruszki miękkie 1,5 kg, woda 1 szklanka, cukier 3/4 kg, kardamon 2 łyżeczki, konfiturex 3:1 - 2 opakowania


Umyte owoce, jabłka bez gniazdek nasiennych, owoce ze skórką pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości owoców.

Zamieszać co jakiś czas, gdy owoce są rozgotowane pałką blendera zmiksować, następnie wsypać cukier, kardamon i konfiturex (konfiturex nie wymaga pasteryzacji słoików), cały czas mieszać gotując na mniejszym ogniu aby owoce się nie przypaliły z 3 minuty.

 Do wyparzonych słoików nakładać do pełna gorącą marmoladę, wytrzeć brzegi słoika ręcznikiem papierowym, mocno zakręcić słoiki, postawić na zakrętkach do wystygnięcia słoików.

Wystudzone słoiki odwrócić i przechowywać w ciemnym miejscu - domowa marmolada jest najlepsza do jako dodatek do śniadania, można też wykorzystać do deserów, ciast, naleśników.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!