13.06.2020

drożdżówka mocno śliwkowa...

Składniki:

drożdże świeże 3 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, margaryna stopiona 5 dag, mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki "L", śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie


Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować.

Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto wystudzić aby kisiel stężał - bardzo mocno śliwkowa drożdżówka jest doskonała na podwieczorek, wykorzystane śliwki z kompotu są dobre.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!