6.05.2020

z młodej kapusty pieczone gołąbki...

Składniki:

kapusta młoda 2 główki większe, ryż 3 szklanki, mięso mielone z szynki 50 dag, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki,  VEGETA NATUR do mięsa  mielonego "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 12% 200 gram


Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzać liście ściągając z główki.

Ryż ugotować do miękkości w nie osolonej wodzie, nadmiar wody odlać i zostawić do wystygnięcia, dodać  VEGETA NATUR do mięsa mielonego-duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ", jajka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony i dokładnie ręką wyrobić.

Z liścia kapusty wyciąć gruby nerw, nałożyć porcję nadzienia i zawinąć gołąbki.

Brytfanki wysmarować olejem, układać na dnie gołąbki jedną warstwę, sok pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać na gołąbki.

Wstawić przykryte brytfanki do piekarnika, piec w 200C około 40 minut, grzanie góra/dół, brytfanki zostawić w piekarniku do wystygnięcia, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana - z młodej kapusty gołąbki pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym są najlepszymi gołąbkami, lubimy na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!