17.05.2020

w sosie koperkowym piersi kurczaka...

Składniki:

piersi kurczaka 1 podwójna duża, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek,   VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki

ziemniaki ugotowane 1 kg

marchew karotka 3/4 kg, masło 1 łyżeczka, tarta bułka 1 łyżeczka


Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka pociąć nożyczkami kuchennymi na paski, mąkę wsypać do woreczka, pasek piersi obtoczyć mąką i palcami je delikatnie rozpłaszczyć.

Wkładać partiami do gorącego oleju, posypać VEGETA NATUR z curry  - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz.

Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu.

Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Małe marchewki karotki ugotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać łyżeczkę masło i łyżeczkę tartej bułki, wymieszać - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie danie obiadowe z piersi kurczaka w sosie koperkowym, bardzo lubimy.........SMACZNEGO!!!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!