17.05.2020

pyszna zupa koperkowa z lanymi kluskami i jajkiem...

Składniki:

włoszczyzna 1/2 pęczka, masło klarowane 2 łyżki, koperek 3 pęczki duże, woda 3 litry, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka,   przyprawa w płynie  VEGETA NATUR  "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, śmietana 200 gram sól 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki

jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"

lane kluski: 2 jajka "M", mąka pszenna 3/4 szklanki, woda 1/2-3/4 szklanki


Włoszczyznę zetrzeć na tarce grubsze oczka, por drobno pokroić, wsypać do garnka z masłem klarowanymi podsmażać z 5 minut, parę razy zamieszać, następnie dodać drobno pokrojone same łodyżki z opłukanego koperku i podsmażać z 2 minuty, resztę koperku pokroić i zostawić na talerzu.

Do garnka wlać wodę, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw  - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zagotować, mąkę wymieszać z jajkami, wodą na nie za gęste ciasto na lane kluski, wlewać małym strumieniem do gotującej się zupy, mieszać, wsypać koperek z talerza, gotować z 3 minuty na średnim ogniu.

Śmietanę wymieszać z solą i wodą, wlać do zupy, wsypać paprykę ostrą,wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR i zagotować krótko, podawać zupę z ugotowanymi na twardo jajkami - zupa koperkowa to smaki dzieciństwa i wakacji spędzanych u babci, do dzisiaj pamiętam smak, zapach zupy.........SMACZNEGO!!!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!