13.05.2020

pyszne, łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową...

Składniki:

jajka 5 sztuk "L", margaryna miękka 15 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 2 łyżki + 4 łyżki mleka, rabarbar 2 sztuki duże, grube

pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier 3/4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, ocet 10% 1 łyżeczka, aromat pomarańczowy 2 krople


Jajka, cukier, miękka margaryna, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, mają zostać grudki.

Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch.

Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto podpiec 30 minut.

Zimne białka ubijać na sztywno, pod koniec wsypać cukier, kisiel, wlać olejek i ocet, mikserem ubijać na bardzo sztywną pianę, ubijać z 5 minut przed dodaniem do ciasta, na podpieczone ciasto wyłożyć ubitą pianę, wygładzić wierzch piany.

Piec ciasto dalej w 180C, grzanie góra/dół około 15 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić - bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową, ciasto które jest łatwe i zawsze wychodzi z piekarnika dobrze upieczone.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!