16.05.2020

łatwa, smaczna leniwa drożdżówka z jabłkami, kruszonką...

Składniki:

wg podanej kolejności do miski dodawać: drożdże świeże 10 dag pokruszone, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, aromat rumowy 3 krople

masa jabłkowa: jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie

kruszonka: miękka margaryna 150 gram, mąka tortowa 200 gram, cukier 100 gram

cukier puder - ile potrzeba


Składniki na ciasto dodawać wg podanej kolejności do miski - NIE MIESZAĆ - , nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym, przed pieczeniem wymieszać wszystko dużą łyżką na nie za gęste ciasto.

Obrane jabłka pokroić w kawałeczki, wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, wlać wodę i dusić do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając.

Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę, Można dodać ciut oleju jeśli kruszonka jest zbyt sucha.

Ciasto drożdżowe wymieszane łyżką dodać do formy z papierem do pieczenia 34x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować, na wierzch dać wystudzone jabłka, rozsmarować.

Na masie jabłkowej rozsypać kruszonkę.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - leniwe ciasto drożdżowe idealne dla zapracowanych, wszystkie składniki bez wyrabiania po paru godzinach są gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!