23.04.2020

pyszna, tortilla drobiowo-warzywna...

Składniki:

tortilla 4 placki- 1 opakowanie, udka kurczaka bez kości i skóry 4 sztuki, jogurt naturalny 180 gram, przyprawa kebab-gyros 1 opakowanie, przyprawa w płynie VEGETA NATUR 1 łyżeczka "zobacz TUTAJ" olej rzepakowy do smażenia 4 łyżki

kapusta biała 1 mała główka, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 2 łyżki

jogurt naturalny gęsty grecki 380 gram, ząbki czosnku 4 sztuki, sos do mizerii z koperkiem 1 opakowanie, cukier 1,5 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki

pomidory 2 sztuki


Udka bez kości , bez skóry wymieszać w jogurcie z przyprawą do kebab-gyrosa, dodać przyprawę VEGETA NATUR w płynie - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ", odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Do rondla na gorący olej włożyć mięsko z marynatą, podsmażać z każdej strony na złocisto, wlać 1/2 szklanki i pod przykryciem dusić z 30 minut na średnim ogniu, wystudzić na letnie mięsko.

Kapustę białą drobno pokroić, zalać wrzątkiem, po 2 minutach wylać na sito, cebulę drobno pokroić wsypać do miski z cukrem, solą, pieprzem, wsypać kapustę z sitka, wymieszać, wlać olej i ocet jabłkowy.

Do gęstego jogurtu wsypać sos do mizerii z koperkiem, cukiert, sól, wyciśnięy w prasce czosnek, ocet jabłkowy i wszystko wymieszać.

Mięsko pokroić w kostkę, pomidory pokroić w kostkę, na suchą, gorącą patelnię kłaść po 1 placku tortilli i podgrzać z z pół minuty z każdej strony.

Na placek tortilli nakładać kapustę, mięsko, pomidory, porcję sosu, zawijać w g uznania, podać z resztę sosu i kapusty - bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca tortilla z kurczakiem i warzywami, idealny posiłek na szybko i na letnie dni..........SMACZNEGO!!!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!