20.04.2020

pyszny sernik zebra bez spodu pieczony...

Składniki:
 
jajka 7 sztuk "L", cukier 1,5 szklanki, masło miękkie 100 gram, aromat waniliowy 2 łyżeczki, proszek do pieczenia 2 szczypty, twaróg półtłusty 1,30 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, śmietana 18% 200 gram, kakao 4 łyżki + 6 łyżek mleka, cukier puder - ile potrzeba


Miękkie masło, cukier, aromat waniliowy, żółtka utrzeć mikserem na "kogel-mogel".

Twaróg półtłusty (można użyć ser z wiaderka, ale wtedy dodać z 3 łyżki kaszy manny) zmielony w maszynce do mięsa na drobnym sitku dodać do masy jajecznej, wsypać budyń, proszek do pieczenia, wlać śmietanę i mikserem połączyć dobrze składniki.

Do masy twarogowej dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mikserem na mniejszych obrotach wymieszać wszystko na dość gęstą masę serową.

Masę podzielić na części, do jednej wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać wszystko.

Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na dno formy nakładać łyżką na przemian masę jasną i ciemną.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 150C piec z 10 minut, zostawić odchylone drzwi piekarnika na 30 minut, formę wyjąc i wystudzić najlepiej całą noc.

Sernik wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia (sernik po upieczeniu jest bardzo równy, bez opadania i pękania), przed podaniem sernik posypać pudrem cukrem - sernik zebra pieczony bez spodu, jest bardzo smaczny, ma ciekawy wygląd po upieczeniu, najlepszy sernik w tej wersji.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!