24.04.2020

udka kurczaka na pyszny domowy obiad podano...

Składniki:

udka bez skóry i kości 8 sztuk, przyprawa VEGETA NATUR CURRY "zobacz TUTAJ" 1/2 opakowania, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 4 szklanki, pieprz z mielony 1/2 łyżeczki,  przyprawa w płynie  VEGETA NATUR  "zobacz TUTAJ" 1 łyżeczka, śmietana 12% 2 łyżki, woda 1 szklanka, mąka pszenna 2 łyżki

buraczki małe 1/2 kg, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowey 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki

marchew mała 1/2 kg, sól 1 łyżeczka, masło 1 łyżka, tarta bułka 1 łyżka

ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka


Udka kurczaka bez kości i skóry natrzeć przyprawą VEGETA NATURE CURRY  - duży wybór tej marki "zobacz TUTAJ", odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Na gorącym oleju zrumienić udka, dolać wody i pod przykryciem dusić do miękkości udek, pod koniec wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR 1 łyżeczka "zobacz TUTAJ", wsypać pieprz mielony.

Mąkę wymieszać ze śmietaną z wodą, wlać do udek i mieszać do zagęszczenia sosu.

Ugotowane buraczki zetrzeć na tarczy rozdrabniacza i wsypać do miski, wymieszać z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, olejem, octem jabłkowym.

Marchewki malutkie ugotować do miękkości w wodzie z solą, potem wodę wylać, dodać masło i bułkę tartą, wymieszać.

Udka w sosie podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami, marchewką, posypać posiekaną natką pietruszki - pyszne danie obiadowe, jest bardzo sycące i lekkie jednocześnie, podane z tłuczonymi ziemniakami smakuje wybornie........SMACZNEGO!!!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!