Składniki:
szczaw świeży 5 pęczków,
masło 100 gram
rosół z kurczaka 2,5 litra,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
sól - ile potrzeba,
śmietana 12% 200 gram
woda 1 szklanka,
mąka tortowa 3 łyżki,
jajka 6 sztuk "L",
ziemniaki ugotowane 1 kg,
boczek świeży 25 dag,
cebula 2 sztuki
Młody szczaw dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, drobno szczaw pokroić, wsypać do garnka, dodać masło i na średnim ogniu dusić szczaw z 5 minut mieszając.
Wlać rosół lub wodę zamiast rosołu i dodać 2 kostki rosołowe, dodać pieprz mielony, sól, zagotować.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do zupy, zagotować do zagęszczenia zupy.
Jajka ugotowane obrać i pokroić w kostkę, wsypać do zupy.
Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą.
Boczek pokrojony w kostkę usmażyć z cebulką, podawać z tłuczonymi ziemniakami i szczawiową zupą - najlepsza zupa szczawiowa z jajkami i tłuczonymi ziemniakami z okrasą, młody szczaw zamrażam i w zimie mam pyszną zupę........SMACZNEGO!!!
całe wieki nie jadłam, ale mi apetytu zrobiłaś
OdpowiedzUsuńsmacznie pozdrawiam...
Usuń