10.03.2020

domowe, chrupiące gofry...

Składniki:

jajka 2 sztuki "L", mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mleko 3/4-1 szklanka , olej rzepakowy 1/2 szklanki, dżem wieloowocowy


Białka ubić na sztywną bardzo pianę.

Mąkę, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, olej, cukier wanilinowy mikserem dobrze wyrobić na gładkie ciasto.

Do ciasta dodać ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie wmieszać w ciasto.

Do gorącej gofrownicy wlać porcję ciasta i po zamknięciu piec na ciemno złoty kolor, kłaść gofry na kratce aby odparowały, nie będą miękkie tylko chrupiące.

Podawać z ulubionym dżemem, smakują również na zimno - gofry z ubitą na sztywno pianą z białek są bardzo lekkie, chrupiące, smakują doskonale i na ciepło i na zimno.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!