10.03.2020

kapusta czerwona duszona z boczkiem,jabłkami...

Składniki:

kapusta czerwona 1 główka średnia, boczek świeży 30 dag, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, woda 3/4 szklanki, cukier 2-3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, ocet 10% 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka


Czerwoną kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą (sparzona kapusta traci goryczkę i jest lepsza w smaku)na 5 minut, wodę z kapusty odlać.

Boczek świeży pokroić w kostkę w garnku usmażyć z pokrojoną cebulą, jabłkami.

Do boczku wsypać sparzoną kapustę czerwoną, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Pod koniec wsypać cukier, pieprz mielony, kucharka, wlać ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, garnek zdjąć z ognia - smaczna kapusta czerwona zasmażana z boczkiem, jabłkami jest idealna jako dodatek do wielu dań obiadowych........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!