Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło stopione 10 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
mąka tortowa 60 dag,
jajka 3 sztuki,
kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag,
rodzynki 5 dag,
kurkuma 1 łyżka,
jagody w cukrze 300 gram słoik,
cukier puder 1 szklanka
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić na 20 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko ze stopionym masłem, wbić 2 jajka i 1 żółtko (białko do smarowania ciasta), wsypać kurkumę i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Do ciasta wsypać skórkę kandyzowaną i rodzynki, połączyć składniki.
Miska większa posypana ciut mąką, do miski włożyć ciasto, wierzch posypać ciut mąką, nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto podzielić na porcje, każdą rękoma na blacie zrolować rulon, rozpłaszczyć i ułożyć w formie okrągłej z kominkiem silikonowej 28 cm, na wierzchu rozsmarować jagody (trochę zostawić jagód do lukru), drugą porcję ciasta zrobić tak samo, położyć na jagody i lekko docisnąć, tak samo zrobić w drugiej formie keksówce dla męża do pracy.
Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzchy ciast pędzelkiem.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach dobrze je wystudzić.
Ciasta wyłożyć na talerz, lukier wymieszać z resztą jagód i ciut gorącą wodą , polać lukrem ciasta - ciasto drożdżowe z kurkumą ma piękny kolor, smakuje wyśmienicie, z dodatkiem jagód jest bardzo smaczne.......SMACZNEGO!!!
drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuń