3.02.2020

drożdżowe ciasto z kurkumą i jagodami...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, masło stopione 10 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, rodzynki 5 dag, kurkuma 1 łyżka, jagody w cukrze 300 gram słoik, cukier puder 1 szklanka


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić na 20 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać mleko ze stopionym masłem, wbić 2 jajka i 1 żółtko (białko do smarowania ciasta), wsypać kurkumę i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

Do ciasta wsypać skórkę kandyzowaną i rodzynki, połączyć składniki.

Miska większa posypana ciut mąką, do miski włożyć ciasto, wierzch posypać ciut mąką, nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto podzielić na porcje, każdą rękoma na blacie zrolować rulon, rozpłaszczyć i ułożyć w formie okrągłej z kominkiem silikonowej 28 cm, na wierzchu rozsmarować jagody (trochę zostawić jagód do lukru), drugą porcję ciasta zrobić tak samo, położyć na jagody i lekko docisnąć, tak samo zrobić w drugiej formie keksówce dla męża do pracy.

Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzchy ciast pędzelkiem.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach dobrze je wystudzić.

Ciasta wyłożyć na talerz, lukier wymieszać z resztą jagód i ciut gorącą wodą , polać lukrem ciasta - ciasto drożdżowe z kurkumą ma piękny kolor, smakuje wyśmienicie, z dodatkiem jagód jest bardzo smaczne.......SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!