14.11.2019

gulasz warzywno-drobiowy z ryżem i kaszą...

Składniki:

mięso indyka na gulasz 50 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, fasolka szparagowa 30 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 3 sztuki, pieczarki 6 sztuk większe, papryka 2 sztuki, bób ugotowany 1 szklanka, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 3-4 szklanki, ryż ugotowany 2 woreczki, kasza pęczak ugotowana 2 woreczki, koperek 1 pęczek, przyprawa w płynie - ile potrzeba


Mięso indyka na gulasz p[okroić drobniej, posypać papryką ostrą i na oleju zrumienić.

Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty.

Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty.

Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty.

Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować na średnim  ogniu do miękkości fasolki, około 25 minut.

Na koniec opcjonalnie dodać ugotowany bób (u mnie został z dnia poprzedniego i wykorzystałam), wsypać posiekany koperek, do smaku dodać przyprawę w płynie, podawać z ugotowaną porcją ryżu i kaszy pęczak - gulasz warzywno - drobiowy jest bardzo smacznym, sycącym, aromatycznym daniem obiadowym i z kaszą, ryżem smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!