15.11.2019

pyszne, łatwe ciasto bananowo-kakaowe z musem truskawkowym...

Składniki:

jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, banan mocno dojrzały 1 sztuka większy, mąka pszenna 1,3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, herbata z cytryną 3/4 szklanki

truskawki 70 dag, cukier 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 opakowania


Jajka, cukier, olej, dojrzały mocno banan mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą.

Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dól około 40 minut, do suchego patyczka.

Ciasto wystudzić w formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną.

Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować dokładnie, truskawki zagotować i gotować z 3 minuty  mieszając, zdjąć z ognia i wsypać cukier i galaretki, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić.

Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem musu truskawkowego z galaretką, jest bardzo łatwe, szybkie, pyszne........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!