Składniki:
twaróg półtłusty 80 dag,
jogurt gęsty 380 gram,
margaryna 250 gram,
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
cynamon 3 łyżki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
budyń bananowy 1 opakowanie,
mleko 380 gram,
herbatniki 200 gram
cukier puder 1 szklanka,
kakao 2 łyżki,
gorąca woda 3-4 łyżki,
kolorowa posypka - ile potrzeba
Twaróg i jogurt blenderem zmiksować na gładką masę.
Jajka, cukier, cynamon mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.
Margarynę w teflonowym garnku stopić, do stopionej dodać masę serową i drewnianą łyżką mieszać do zagotowania, gotować z 3 minuty mieszając.
Budynie wymieszać dokładnie w mleku (mleko wlałam do odmierzenia do pojemnika po jogurcie) , wlać do masy serowej i mieszać do zagotowania i zagęszczenia.
Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć 1 warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej.
Rozłożyć 2 warstwę herbatników i wylać resztę masy serowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce.
Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier.
Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik bez pieczenia..........SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję Twój przepis 😍
OdpowiedzUsuń