28.11.2019

gotowany cynamonowy sernik z herbatnikami...

Składniki:

twaróg półtłusty 80 dag, jogurt gęsty 380 gram, margaryna 250 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cynamon 3 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, budyń bananowy 1 opakowanie, mleko 380 gram, herbatniki 200 gram

cukier puder 1 szklanka, kakao 2 łyżki, gorąca woda 3-4 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba


Twaróg i jogurt blenderem zmiksować na gładką masę.

Jajka, cukier, cynamon mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach.

Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.

Margarynę w teflonowym garnku stopić, do stopionej dodać masę serową i drewnianą łyżką mieszać do zagotowania, gotować z 3 minuty mieszając.

Budynie wymieszać dokładnie w mleku (mleko wlałam do odmierzenia do pojemnika po jogurcie) , wlać do masy serowej i mieszać do zagotowania i zagęszczenia.

Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć 1 warstwę herbatników i wylać połowę masy serowej.

Rozłożyć 2 warstwę herbatników i wylać resztę masy serowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce.

Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier.

Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik bez pieczenia..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję Twój przepis 😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!