Składniki:
wiśnie bez pestek 70 dag,
kisiel pomarańczowy 1 opakowanie,
cynamon 2 łyżeczki
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
margaryna miękka 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka,
woda 3-4 łyżki
Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto.
Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto.
Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie.
Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
pyszne są takie ciasta
OdpowiedzUsuńCiasto chętnie wypróbuję, dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuń