29.11.2019

łatwe ciasto ucierane z wiśniami "odwrócone"...

Składniki:

wiśnie bez pestek 70 dag, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki

jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier puder 1 szklanka, woda 3-4 łyżki


Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć na gładkie, gęste ciasto.

Forma niska silikonowa z kominkiem 26 cm, na dnie rozłożyć wiśnie kisielowe, wyłożyć ciasto.

Ciasto łyżką rozsmarować na wiśniach, wygładzić wierzch.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45-50 minut do suchego patyczka, wystudzić w formie.

Zimne ciasto w formie nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć formę z ciasta, puder cukier wymieszać z wodą na dość lejący lukier i polać wierzch ciasta - proste, szybkie, wyjątkowo smaczne ciasto ucierane " odwrócone " z wiśniami, zawsze się udaje i zawsze smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!