Składniki:
kapusta włoska młoda 2 główki,
ryż ugotowany 3 woreczki,
kucharek 2 łyżki,
marchew z rosołu 4 sztuki,
cebula podsmażona 2 sztuki na oleju - z 1 łyżeczką cukru,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
jajka 2 sztuki,
mielone drobiowe 50 dag,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 4 sztuki,
woda 2 szklanki,
sok pomidorowy 1 litr
Mięso mielone drobiowe, ugotowany ryż bez soli, marchew z rosołu, jajka, podsmażona cebulka, posiekany koperek, kucharek, pieprz mielony dobrze połączyć.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę.
Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy.
Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć z szybkowara jak będą mocno wystudzone - z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia........SMACZNEGO!!!
Uwielbiam gołąbki, ale ze względu na przymusową dietę nie robię ich :)
OdpowiedzUsuń