30.11.2019

sernik bez spodu z cynamonowymi gruszkami, galaretką z choinkami cynamonowymi...

Składniki:


jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 sztuki, twaróg śmietankowy 1 kg, śmietana 18% 200 gram, jogurt gęsty 380 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 3 łyżki

gruszki dojrzałe 2 sztuki większe, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 2 łyżki

galaretka malinowa 1 opakowanie, ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie


Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty.

Do jajek dodać twaróg śmietankowy (nie trzeba tego twarogu mielić), budyń, kaszkę manną śmietanę, jogurt i mikserem połączyć składniki na najwyższych obrotach ale nie za długo na dość gęstą masę serową.

Forma 18x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć masę serową i wygładzić łyżką wierzch ciasta.

Mocno dojrzałe gruszki opłukać, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć gniazdko nasienne, pokroić w plastry, w misce wymieszać delikatnie z cynamonem i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie sok i gruszki nie zapadną się w sernik.

Na serniku poukładać plastry gruszek z cynamonem i obsypanych mąką ziemniaczaną.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić.

Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami z ciasta francuskiego jest po prostu obłędny.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!