28.10.2019

pyszny sernik truskawkowy z kruszonką na biszkoptach...

Składniki:

jajka 5 sztuk "L", twaróg sernikowy truskawkowy 1kg wiaderko, śmietana 18% gęsta 340 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, biszkopty 200 gram, truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki

kruszonka: mąka pszenna 15 dag, cukier 10 dag, masło miękkie 12,5 dag


Składniki temperatura pokojowa = w misie robota utrzeć do białości jajka bez cukru (jeśli mamy twaróg naturalny to dajemy 1 szklankę cukru), do jajek dodać twaróg truskawkowy z wiaderka, śmietanę, wsypać budyń, kasze manną i połączyć składniki.

Forma silikonowa 26 cm, tortownica 18 cm z papierem do pieczenia (mąż do pracy zabiera), na dnie ułożyć biszkopty i wylać masę serową.

Truskawki umyte bez szypułek wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch sernika, można również użyć truskawek z kompotu odsączone z soku lub mrożone po odmrożeniu.

Miękkie masło wyrobić palcami z mąką, cukrem na kruszonkę, rozsypać na truskawkach.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w formach do wystudzenia - najlepszy, najsmaczniejszy , mocno truskawkowy sernik na spodzie z biszkoptów z chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!