26.10.2019

smaczne ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym...

Składniki:

ozorki wieprzowe 1 kg, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki

masło 3 łyżki, cebula 1 sztuka mniejsza, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 2 łyżki, wywar z ozorków 3/4 litra, chrzan 2-3 łyżki

buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki

ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek


Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.

Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.

Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami - ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!