2.11.2019

w zalewie paprykowej smażone śledzie...

Składniki:

świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka

cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki


Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.

Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.

Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze do smażeni i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!