22.10.2019

pyszna kapusta z marchewką...

Składniki:

schab bez kości 30 dag, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, marchew 3 sztuki średnie, kapusta biała 1 główka mniejsza, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, sól 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki


Na smalcu usmażyć pokrojony w kostkę schab i cebulę, usmażyć na rumiano.

Marchew obrać i zetrzeć na tarczy do warzyw w rozdrabniaczu lub na tarce grubsze oczka, dodać do schabu i podsmażać z 5 minut, co jakiś cza zamieszać.

Kapustę pokroić drobno, w misce zalać wrzątkiem, zamieszać i wodę wylać, kapustę dodać do marchewki.

Dodać przyprawę np. do wieprzowiny, pieprz ziołowy, sól i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.

Na koniec dodać mielony pieprz, posiekany koperek i mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia - pyszna, lekka kapusta z marchewką i mięskiem jest doskonałym dodatkiem do obiadu i do zjedzenia z pieczywem na kolację..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!