22.10.2019

pstrąg i ziemniaki ze szpinakiem,mozzarellą z piekarnika...

Składniki:

pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka

masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki

szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania

ziemniaki 1 kg


Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde, odlać z wody.

Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać.

Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć w folię srebrną, rybę położyć na blaszce z papierem do pieczenia, obok ryby położyć podgotowane ziemniaki, na ziemniaki wyłożyć resztę szpinaku.

Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, można pod koniec ziemniaki nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno - bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny pstrąg z ziemniakami, szpinakiem mozzarellą pieczony w piekarniku..........SMACZNEGO!!!

Ziemniak i Spółka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!