20.10.2019

truskawkowa drożdżówka z kakaową kruszonką...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", cukier 1 szklanka, masło stopione 5 dag, aromat waniliowy 2 krople, mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta, truskawki 50 dag

kruszonka: kakao 2 łyżki, mąka krupczatka 15 dag, masło miękkie 10 dag, cukier 10 dag puder cukier do posypania


Drożdże w misie robota wymieszać z mlekiem łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut przykryte.

Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, szczyptę soli, wlać letnie masło i wyrabiać hakiem robota z 8 minut.

Ciasto przełożyć do miski, posypać ciut mąką, nakryć np. papierem i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto.

Z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę.

Na cieście poukładać truskawki bez szypułek, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka z truskawkami, kruszonką kakaową jest pyszna do kawy, herbaty, zimnego mleka, nam smakuje na drugi dzień po upieczeniu...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!