1.10.2019

babka orzechowo-kakaowa na oleju...

Składniki:

jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, kakao 4 łyżki, aromat arakowy 3 krople, orzechy włoskie 200 gram, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 18% 3 łyżki, posypka kolorowa - ile potrzeba, olej + tarta bułka do formy


Składniki temperatura pokojowa = jajka, olej, cukier ubić mikserem do spienia z 4 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. sodę, kakao, aromat arakowy i mikserem połączyć dobrze składniki.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, pilnować, aby się nie przypaliły bo będą gorzkie. wsypać do ciasta i wymieszać.

Forma do babki falista 24 cm, wysmarować formę olejem, posypać tartą bułką, do formy wylać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół do suchego patyczka.

Czekoladę ze śmietaną stopić w garnuszku mieszając, od razu polać wierzch babki, posypać kolorową posypką, schować do zastygnięcia czekolady do lodówki - bardzo smaczne ciasto na oleju z kakao i prażonymi orzechami włoskimi z polewą czekoladową, ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!