3.10.2019

młoda kapusta z boczkiem na szybko...

Składniki:

kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki


Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.

Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.

Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!