28.09.2019

soczyste kotlety mielone z dorsza...

Składniki:

mrożone filety dorsza 70 dag, cebula 1 sztuka średnia, jajka 1 sztuka "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek siekany 1/2 pęczka, bułka tarta 1 szklanka, smalec do smażenia 1/2 kostki


Odmrożone filety z dorsza, cebulę pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza, wbić jajko , wszystko dokładnie zmiksować, wyłożyć do miski.

Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę tartą, posiekany koperek, dodać gęstą śmietanę i ręką dokładnie wyrobić.

Na rozgrzanej patelni i smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 7 minut, bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody. - kotlety mielone z dorsza z dodatkiem śmietany gęstej są bardzo soczyste, aromatyczne, delikatne, smakują na ciepło i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!