Składniki:
mrożone filety dorsza 70 dag,
cebula 1 sztuka średnia,
jajka 1 sztuka "L",
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
koperek siekany 1/2 pęczka,
bułka tarta 1 szklanka,
smalec do smażenia 1/2 kostki
Odmrożone filety z dorsza, cebulę pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza, wbić jajko , wszystko dokładnie zmiksować, wyłożyć do miski.
Wsypać kucharka, mielony pieprz czarny, bułkę tartą, posiekany koperek, dodać gęstą śmietanę i ręką dokładnie wyrobić.
Na rozgrzanej patelni i smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony, następnie pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 7 minut, bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody. - kotlety mielone z dorsza z dodatkiem śmietany gęstej są bardzo soczyste, aromatyczne, delikatne, smakują na ciepło i na zimno do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
bardzo bym jadla! :D
OdpowiedzUsuń