2.09.2019

ciasto mocno porzeczkowe z bitą śmietaną i musem porzeczkowym...

Składniki:

jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, porzeczki 50 dag, śmietana 30% 330 gram, śmietan fix 1 opakowanie, marmolada porzeczkowa 250 gram + 3/4 szklanki wody przegotowanej


Obrane porzeczki opłukać i podzielić na dwie części:mniejsza do ciasta, większa na wierzch ciasta = Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na największych obrotach.

Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, budyniem i mikserem połączyć składniki, wsypać mniejszą część porzeczek i wymieszać z ciastem.


Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić wierzch ciasta i rozsypać większą część porzeczek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem mikserem na najwyższych obrotach.

Całą ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto wystudzone, wygładzić nożem i widelcem zrobić kratkę, schować do lodówki.

Marmoladę porzeczkową (mój przepis na porzeczkową marmoladę z szybkowara "zobacz TUTAJ") lub inny dżem smakowy (moje przetwory) przetrzeć przez sitko, wymieszać z wodą i jest mus do polania ciasta - pyszne, łatwe, szybkie ciasto ucierane z porzeczkami, z dodatkiem bitej śmietany to wyśmienity deser do kawki,herbatki.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!