30.08.2019

pieczony, pyszny sernik czarno-biały na herbatnikach...

Składniki:

twaróg półtłusty 1 kg, śmietana 30% 330 gram, jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, olejek rumowy 3 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, herbatniki 200 gram, cukier puder - ile potrzeba


Cukier, olejek, jajka mikserem utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach około 3-4 minuty.

Twaróg zmielony w maszynce do mięsa dodać do masy jajecznej, mikserem wymieszać, dodać śmietanę i mikserem połączyć składniki.

Do drugiej miski wylać z połowę masy serowej, do jednej wsypać budyń, do drugiej kakao, dobrze wymieszać mikserem białą a potem od razu czarną.

Trzy keksówki silikonowe 22x12 cm (dwie mąż do pracy zabiera), na dno każdej dać herbatniki.

Białą masę wyłożyć do trzech form, następnie masę z kakao wyłożyć na białą, wierzch łyżką wygładzić.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50-60 minut, pod koniec nakryć formy papierem do pieczenia aby za mocno się nie przypiekł wierzch sernika, sernik w formach wystudzić, najlepiej piec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu, można posypać pudrem cukrem przed podaniem - pyszny, pieczony sernik dwukolorowy na herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny wilgotny, aromatyczny.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!