3.09.2019

grzybowa zupa z podgrzybków z makaronem...

Składniki:

podgrzybki 1,3 0 kg, woda 3 litry, kości schabowe 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, śmietana 18% 330 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, makaron ugotowany 250 gram


Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki.

Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru.

Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić.

Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu.

Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. wieki nie jadłam grzybowej, ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest wysyp grzybów, kupić porcję dobrych i jest zupa, pozdrawiam...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!