Składniki:
podgrzybki 1,3 0 kg,
woda 3 litry,
kości schabowe 70 dag,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
śmietana 18% 330 gram,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 3 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
makaron ugotowany 250 gram
Podgrzybki: prawdziwki, maślaki, kanie oczyścić z piasku, mchu, wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, grzyby wylać na durszlak i zimną woda opłukać, pokroić grzyby na kawałki.
Kości schabowe ugotować z zielem angielskim, liściem laurowym do miękkości, ugotowane wyjąć i obrać z mięska, wsypać obrane do wywaru.
Włoszczyznę obraną z nacią selera rozdrobnić w rozdrabniaczu lub bardzo drobno pokroić.
Do wywaru wsypać włoszczyznę, kucharka, pokrojone grzyby i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO!!!
wieki nie jadłam grzybowej, ale mi smaku zrobiłas
OdpowiedzUsuńTeraz jest wysyp grzybów, kupić porcję dobrych i jest zupa, pozdrawiam...
Usuń