28.08.2019

szybkowar-marmolada z czerwonej porzeczki...

Składniki:


porzeczki czerwone 5 kg, woda 3 litry, cukier 1 kg, dżemfix 2 opakowania


Opłukane porzeczki z szypułek wsypać do szybkowara, wlać wodę, zagotować, po zagotowaniu na średnim ogniu gotować z 10 minut.

Gdy szybkowar spuści ciśnienie, wylać nadmiar soku do innego garnka, do porzeczek wsypać cukier, dżemfix i mieszając gotować z 3 minuty.

Blenderem zmiksować (my lubimy z pestkami, można przez sito przetrzeć) i gorące nakładać do wyparzonych słoików (wlać trochę wody i w mikrofali na najwyższej mocy z 4 minuty), mocno zakręcić i gotowe, nie pasteryzuję jeśli jest dżemfix czy podobny składnik, zawsze jest dobre bez pleśni - w szybkowarze łatwo i szybko przygotujemy owoce na dżemy, marmolady, konfitury, zawsze w szybkowarze gotuję owoce bez cukru, nie przypali się dno, nadmiar soku odlać do garnka, posłodzić, dolać wody i jest sok do picia..........SMACZNEGO!!!

Do słoików na zimę

2 komentarze:

  1. Mój mąż do marmolady z czerwonej porzeczki użył wyciskarki wolnoobrotowej. Różnica taka, że mamy marmoladę i mielíśmy jeszcze sok do wypicia, polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł, wypróbuję, taki świeży sok jest lepszy od tego gotowanego, pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!