30.07.2019

zupa botwinka z młodymi warzywami na maśle...

Składniki:

młoda botwinka 4 pęczki, woda 3 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, młode ziemniaki 8 sztuk średnie, młoda włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, ocet 10% 3/4-1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gram, mąką pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka


Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.

Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.

Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.

Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!