28.07.2019

truskawkowy sernik na zimno na herbatnikach...

Składniki:

twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 330 gram, żelatyna deserowa 5 łyżeczek, gorąca woda 3/4 szklanki, cukier puder 4 łyżki

galaretka truskawkowa 1 opakowanie, gorąca woda 450 ml, herbatniki 150 gram, truskawki świeże 60 dag duże


Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.

Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.

Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.

Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.

Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną) i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.

Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!