14.07.2019

szaszłyki drobiowe grillowane...

Składniki:

filety drobiowe 3 sztuki podwójne, olej rzepakowy 1,5 szklanki, przyprawa grill klasyczny Prymat 1 opakowanie, cebula suszona Prymat 1 opakowanie, przyprawa do makaronu Prymat 1 łyka

papryka żółta 2 sztuki, cukinia 2 sztuki mniejsze, cebula mała 10 sztuk, boczek wędzony 30 dag, pieczarki 50 dag mniejsze

przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, pieprz czarny młynek Prymat 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, jogurt naturalny 380 gram, ogórki gruntowe 8 sztuk średnie

ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata 1 główka, pomidory 6 sztuk, koperek 1 pęczek


Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule , cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę na kawałki, pieczarki na połowę, na patyczki krótkie do grilla nadziewać na przemian składnikami.

Szaszłyki układać na blaszce z piekarnika, resztą marynaty pędzelkiem posmarować po wierzchu szaszłyki.

Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut.

Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać.

Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki - pyszne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami grillowane w piekarniku z opcją grill, takie szaszłyki można grillować cało rocznie...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!