17.07.2019

domowa wieprzowa mielonka słoikowa...

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg, podgardle 40 dag, boczek świeży bez kości 50 dag, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika


Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka do miski.

Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy, sól, wodę i ręką dokładnie z 5 minut wyrabiać (jak ciasto drożdżowe) na kleistą masę, miskę nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.

Do czystych słoików (np. po dżemach) nakładać mięso -zostawić 3 cm wolne od nakrętki, dobrze je w słoiku ugnieść, na wierzch mięsa położyć kawałek smalcu, mocno zakręcić słoiki.

W garnku z szerokim dnem na dnie położyć ręcznik kuchenny, postawić słoiki, wlać wodę do 3/4 wysokości słoików, po zagotowaniu pod przykryciem na średnim ogniu gotować 40 minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, wyjąć z wody i wystudzić.

Słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!