15.05.2019

zupa warzywna z kaszą jaglaną na maśle...

Składniki:

woda 4 litry, kasza jaglana sucha 1 szklanka, zupa prezydencka mrożona 1 opakowanie, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, marchew 4 sztuki średnie, seler 1 średni, por 1 większy, korzeń pietruszki 2 sztuki średnie, groszek konserwowy 1 puszka, kucharek 2 łyżki, kminek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek


Kaszę jaglaną z dwa razy przepłukać zimną wod ą, zalać po brzegi wodą i zostawić na całą noc, potem tę wodę wylać, goryczka z kaszy zanika.

Wodę zagotować z zielem angielski, liściem laurowym, wsypać odsączoną kaszę, starte na paski warzywa lub w rozdrabniaczu na tarczy starte, por pokrojony drobno.

Dodałam również opakowanie mrożonej zupy "prezydencka", gotować z 25 minut.

Dodać masło, kucharka, pieprz ziołowy, kminek, paprykę ostrą, wlać groszek konserwowy z puszki z zalewą i krótko zagotować, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki - po przeczytaniu artykułu o diecie i zdrowiu przepis na “ODKWASZAJĄCĄ ZUPĘ KASI GURBACKIEJ” zainspirował mnie do ugotowania podobnej zupy, zupa jest po mojemu przygotowana i jest smaczna i sycąca..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!