Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sól 1 szczypta,
jajka 4 sztuki "M",
mąka tortowa 60 dag,
masło stopione 5 dag,
kurkuma 1 łyżeczka,
owoce tropikalne mrożone 50 dag 1 opakowanie,
dżem wiśniowy 200 gram,
mąka tortowa 100 gram,
cukier 100 gram,
kurkuma 2 szczypty,
masło miękkie 100 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Drożdże w misie robota wymieszać z 1/2 szklanki mleka, łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsmarować dżem i rozsypać owce mrożone wymieszane z 1 łyżką mąki tortowej.
Z mąki, masła, cukru, kurkumy wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na owocach.
Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.........SMACZNEGO!!!
Jakie piękne ciasto smaku mi narobiłaś pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję smacznie!
Usuń