13.05.2019

drożdżówe ciasto z kurkumą i owocami tropikalnymi...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 2 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 60 dag, masło stopione 5 dag, kurkuma 1 łyżeczka, owoce tropikalne mrożone 50 dag 1 opakowanie, dżem wiśniowy 200 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, kurkuma 2 szczypty, masło miękkie 100 gram, cukier puder - ile potrzeba


Drożdże w misie robota wymieszać z 1/2 szklanki mleka, łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, kurkumę, resztę cukru, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, letnie masło stopione i hakiem robota wyrabiać ciasto z 7 minut.

Misę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsmarować dżem i rozsypać owce mrożone wymieszane z 1 łyżką mąki tortowej.

Z mąki, masła, cukru, kurkumy wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na owocach.

Piekarnik nagrzany na 180, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe ma piękny złoto-słoneczny kolor, warto dodać kurkumy i dla koloru i dla zdrowia, owoce dajemy jakie mamy.........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!