16.05.2019

łatwe, szybkie, smaczne ciasto ucierane z rabarbarem...

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1/2 szklanki, palma miękka 12,5 dag, jajka 3 sztuki "L", mleko 100 gram, olejek migdałowy 2 krople, rabarbar 6 łodyg, cukier 4 łyżki

lukier: cukier puder i szklanka, mleko gorące 3-4 łyżki


Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem, cukier, wbić jajka, wlać mleko, olejek migdałowy, dodać miękki tłuszcz, wlać mleko.

Mikserem ucierać ciasto na dość gęstą konsystencję z 5 minut na najwyższych obrotach miksera.

Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, rozsypać pokrojony na 1 cm kawałki obrany rabarbar, posypać cukrem.

Piec ciasto w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.

Puder cukier wymieszać mlekiem na nie za gęsty lukier, polać lukrem wierzch ciasta - ciasto jest pyszne, łatwe, szybkie do wykonania, wszystkie składniki ciasta są ucierane jednocześnie i zawsze to ciasto wychodzi dobre...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!