28.05.2019

ciasto bajaderka z nie udanej babki i herbatników...

Składniki:

babka: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rodzynki 100 gram

bajaderka: 1 babka, herbatniki 200 gram, margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram, galaretka wiśniowa 2 opakowania woda gorąca 950 ml


Jajka, miękki tłuszcz, cukier utrzeć mikserem do białości, wsypać mąkę, proszek, rodzynki i połączyć składniki.

Foremka do babki wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, ciasto dać do foremki.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie.

Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki.

Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć herbatniki, resztę do ciasta pokruszyć), margarynę stopić z kakao i letnią wlać do miski, dobrze ręką połączyć składniki.

Masę przełożyć do foremek, z 2 cm zostawić dla dodania galaretki (2 formy 20x15 cm wyłożone papierem do pieczenia), mocno ugnieść i schować do lodówki na kilka godzin.

Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i tężejące wylać na bajaderki, schować do lodówki najlepiej na całą noc - upiekłam babkę z rodzynkami ale słabo urosła i była zbyt zbita, więc wykorzystałam do przygotowania bajaderki z herbatnikami, galaretką...........SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda! 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł!! Bardzo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. I nie udane ciasto jest przydatne i nie zmarnowane, pozdrawiam��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!