26.05.2019

ciasto drożdżowe z dżemem kisielowym...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, masło 10 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, dżem śliwkowy 400 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram śmietana gęsta 2 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram


Do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić.

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych.

Piekarnik nagrzany na 18-0C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić.

Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą - ciasto drożdżowe zawsze jest u nas zjedzone co do okruszka, dżem domowy niskosłodzony zagęściłam kisielem........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!