15.04.2019

wątróbka z kurczaka w cebuli i jabłkach...

Składniki:

wątróbka z kurczaka 1 kg, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 3 sztuki większe, jabłka 2 sztuki większe, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, woda 2 szklanki, majeranek 1 łyżka


Z wątróbki powycinać błonki, tłuszczyki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, w woreczku z mąką dobrze wątróbki obtoczyć.

Na gorącym oleju usmażyć wątróbkę bez soli, do wątróbki dodać pokrojone cebule, jabłka, paprykę ostrą i słodką, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, na koniec wsypać majeranek.

Podawać do ziemniaków ,pieczywa, solić wątróbkę na talerzu - wątróbka z kurczaka jest bardzo smaczna, zdrowa, z dodatkiem cebuli, jabłek nabiera dobrego smaku i aromatu..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!