14.04.2019

łatwe ciasto marchewkowe...

Składniki:

marchew 4 sztuki średnie, jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem jabłkowo-śliwkowy 300 gram, śmietana zimna 30% 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wbić jajka, wsypać cukier, wlać mleko, olej i rózgą trzepaczką dokładnie roztrzepać.

Marchew obraną w rozdrabniaczu dokładnie rozdrobnić, dodać do ciasta, z 2 łyżki zostawić do przystrojenia, wsypać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakao i połączyć składniki rózgą.

Niska forma silikonowa z kominkiem 28 cm, ciasto przełożyć do formy.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 55 minut do suchego patyczka, dobrze je wystudzić w formie, zimne przekroić na dwie części.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką mikserem, jedną część ciasta posmarować grubo dżemem, nakryć drugim ciastem lekko dociskając dwie części do siebie.

Ciasto posmarować ubitą śmietaną, posypać posypką czekoladową, marchewką, schować do lodówki - ciasto ucierane marchewkowe jest bardzo łatwym, szybkim, tanim ciastem do upieczenia, można je przekładać dżemem, bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!