22.04.2019

szybkowar-gulasz z żołądków kurczaka...

Składniki:

żołądki z kurczaka 1 kg, woda 1 litr do szybkowara, ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cebula 1 sztuka, cukier 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz mielony 1 łyżeczka, maggi 2 łyżeczki, wywar z szybkowara 1 litr, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, wywar 1 szklanka, natka pietruszki 1 pęczek


Żołądki oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać, włożyć do garnka z wodą i zagotować krótko, wodę wylać, opłukać i ponownie zagotować i wodę wylać, opłukać, teraz żołądki dać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 35-40 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie.

Zimne żołądki pokroić drobniej na kawałki, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać żołądki, kostkę rosołową, wlać wywar i gotować z 10 minut, przyprawić, pieprzem, maggi.

Śmietanę wymieszać z mąką, wywarem i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem - dla smakoszy i amatorów podrobów drobiowych gulasz z żołądków jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, gotowane w szybkowarze są bardzo szybko miękkie i gotowe do sosu..........SMACZNEGO!!!

5 komentarzy:

  1. Gulaszu z żołądków jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla lubiących podroby pyszne danie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy5/06/2020

    Bez soli jest bez smaku ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kostka rosołowa, maggi i sól nie potrzebna, ale jak za mało to można posolić...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!