21.04.2019

sypana szarlotka z szarą renetą...

Składniki:

jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 4 łyżki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie

mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka krupczatka 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, kasza manna 1,5 szklanki, zimna margaryna 250 gram


Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do miski, wymieszać z cukrem i przyprawą do szarlotki.

W misce wymieszać dokładnie obie mąki, cukier, kaszę manną, proszek do pieczenia.

Forma keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, sypkie składniki podzielić na 3 części, wsypać 1 na dno formy, wyłożyć wymieszane razem z sokiem połowę jabłek, wsypać 2 część na jabłka, wyłożyć resztę jabłek i wsypać 3 część sypkich, NIE UGNIATAĆ, NIE PRZYCISKAĆ SKŁADNIKÓW w formie.

Na wierzchu ciasta poukładać kawałki zimnego tłuszczu, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim tanim ciastem na wyjątkowy deser, zwłaszcza z jabłkami szara reneta..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!