Składniki:
boczek wędzony 30 dag,
kiełbasa wiejska 50 dag,
smalec 2 łyżki,
korzenie chrzanu 2 sztuki średnie,
twaróg chudy w kostce 25 dag,
jajka "M" 6 sztuk,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
sól - ile potrzeba
Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę w talarki, usmażone przełożyć na talerz.
Obrany chrzan pokroić na cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M".
Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem.
Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca z kresów takie śniadanie co roku przygotowywała jako rodzinną tradycję, teraz mąż podtrzymuje ten Wielkanocny rodzinny przepis, który jest bardzo smaczny, twaróg, wiórki startego chrzanu dają potrawie oryginalnego smaku z dobrej jakości boczkiem,kiełbasą...........SMACZNEGO!!!
Super śniadanie
OdpowiedzUsuńtylko na Wielkanoc je jemy, pozdrawiam
Usuń