24.04.2019

śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich...

Składniki:


boczek wędzony 30 dag, kiełbasa wiejska 50 dag, smalec 2 łyżki, korzenie chrzanu 2 sztuki średnie, twaróg chudy w kostce 25 dag, jajka "M" 6 sztuk, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól - ile potrzeba


Korzenie chrzanu całą noc moczyć w zimnej wodzie - dzięki temu jest mniej gorzki, na smalcu dobrze zrumienić, usmażyć pokrojony w kostkę większą wędzony boczek, kiełbasę w talarki, usmażone przełożyć na talerz.

Obrany chrzan pokroić na cienkie wiórki, jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.

Na patelnię na tłuszcz po kiełbasie wsypać wiórki chrzanu i podsmażać z 4 minuty mieszając, następnie dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojony w kostkę twaróg, ćwiartki jajek "L" lub połówki "M".

Podsmażać z 3 minuty mieszając, następnie patelnię nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu dusić z 5 minut, potem dodać pieprz mielony i bez pokrywki na dużym ogniu do odparowania wody, solić wg uznania przed jedzeniem.

Śniadanie Wielkanocne z kresów wschodnich to tradycyjne śniadanie w rodzinie mojego męża, jego Mama pochodząca z kresów takie śniadanie co roku przygotowywała jako rodzinną tradycję, teraz mąż podtrzymuje ten Wielkanocny rodzinny przepis, który jest bardzo smaczny, twaróg, wiórki startego chrzanu dają potrawie oryginalnego smaku z dobrej jakości boczkiem,kiełbasą...........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!