2.03.2019

drożdżówka o smaku pomarańczy z kruszonką...

Składniki:

drożdże świeże 8 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól 1 szczypta, margaryna stopiona 8 dag, starta skórka i sok z 2 pomarańczy

kruszonka: mąka krupczatka 15 dag, cukier 10 dag, margaryna miękka 12,5 dag


Drożdże w misie robota rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szklanki, łyżką cukru,mąki i pod przykryciem zostawić na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - prosta, łatwa i najlepsza drożdżówka z dodatkiem pomarańczy, najlepiej smakuje z masłem, konfiturą.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!