Składniki:
żołądki z kurczaka 1 kg,
woda do gotowania w szybkowarze 2 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
masło 1 łyżka,
wywar 4 szklanki,
mąka pszenna 3-4 łyżki,
masło 2 łyżki,
pieprz kolorowy - do smaku,
papryka chilli - do smaku
Żołądki z kurczaka dobrze oczyścić z błonek,skórek, zagotować i gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i opłukać, teraz można w szybkowarze gotować żołądki z zielem angielskim, liściem laurowym, kostką rosołową z 40 minut, wywar będzie klarowny i aromatyczny.
Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 4 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze.
Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut.
Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO!!!
Ciekawa alternatywa dla zwykłych flaczkow. Cos dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńmąż je lubi bardziej od tradycyjnych flaków, mówi, że są lekkostrawne
OdpowiedzUsuń