3.03.2019

smaczne żołądki drobiowe a`la flaczki...

Składniki:

żołądki z kurczaka 1 kg, woda do gotowania w szybkowarze 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, włoszczyzna 1/2 pęczka, masło 1 łyżka, wywar 4 szklanki, mąka pszenna 3-4 łyżki, masło 2 łyżki, pieprz kolorowy - do smaku, papryka chilli - do smaku


Żołądki z kurczaka dobrze oczyścić z błonek,skórek, zagotować i gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i opłukać, teraz można w szybkowarze gotować żołądki z zielem angielskim, liściem laurowym, kostką rosołową z 40 minut, wywar będzie klarowny i aromatyczny.

Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 4 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze.

Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut.

Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem - z żołądków z kurczaka są bardzo smaczne flaczki, z przyprawą do flaków smakują wyśmienicie i mogą śmiało konkurować z flaczkami tradycyjnymi..........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Ciekawa alternatywa dla zwykłych flaczkow. Cos dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mąż je lubi bardziej od tradycyjnych flaków, mówi, że są lekkostrawne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!